USR: PNL tocmai ce a mai mărit o taxă, cu 40%

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie, agenţie controlată de PNL, a mărit, de la 1 iunie, cu 40% tariful de servicii de sistem al Transelectrica, creştere care se va regăsi în facturile tuturor consumatorilor, fie că este vorba de consumatori casnici, fie de firme, au spus reprezentanţii USR.

 Mărirea de tarif, de 40%, a fost decisă de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE), agenţie condusă de un om numit de PNL: George Sergiu Nicolescu. Ordinul ANRE a fost publicat în Monitorul Oficial în 30 mai 2024, dar nu a fost comunicat public de către Agenţie.

Politizarea agenţiilor care controlează funcţionarea unor domenii economice strategice este principala cauză pentru care românii plătesc tarife tot mai mari pe servicii publice care nu îşi cresc deloc calitatea.

„Creşterea abruptă cu 40% a tarifelor Transelectrica este cea mai nouă dovadă că managementul numit politic de PSD-PNL aduce rezultate catastrofale pentru economie şi pentru români. Creşterea tarifelor Transelectrica, aprobată de ANRE, va duce la o nouă creştere a preţurilor energiei pentru cetăţeni şi pentru companii, exact în cel mai prost moment, când preţurile produselor de bază sunt deja sufocant de mari, iar economia dă semne de scădere. În orice ţară normală, unde operatorul de transport şi reglementatorul pieţei energiei au conduceri profesioniste, o creştere atât de mare a tarifelor ar fi de neconceput, dar în România politrucilor incompetenţi PSD-PNL este perfect posibil”, a declarat senatorul USR Cristian Bordei, conform sursei citate.

Citește și Deputatul AUR Adrian Axinia a depus plângere împotriva judecătoarei CCR Mihaela Ciochină

În plus, creşterea substanţială a acestei taxe, peste noapte, nu vine la pachet cu un plan de investiţii pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii energetice.

„În fiecare lună, românii vor plăti în plus 3,2 milioane de euro, în urma jongleriei ANRE. România consumă, în medie, cam 6.000 MW în fiecare oră. Asta înseamnă 3,2 milioane de euro în plus, lună de lună, pentru toţi românii, căci acest tarif se regăseşte în fiecare factură la energia electrică. Sigur, este nevoie de dezvoltarea reţelei de joasă şi medie tensiune, nu mai sunt noduri în care să se conecteze prosumatorii, dar Guvernul ia banii din profiturile uriaşe ale companiilor din domeniu, le dă pe pensii speciale şi apoi pune iarăşi alte biruri pe oameni”, a adăugat deputatul USR Radu Miruţă.

El argumentează că statul deţine aproximativ 85% din producţia de energie, iar aceste companii fac profituri uriaşe, pe care le-ar putea folosi la dezvoltarea reţelei de transport, numai că Guvernul PSD-PNL a luat an de an banii companiilor energetice ca să plătească sinecuri şi pensii speciale, în loc să investească în sistemul energetic.

„De ani de zile se ştie că reţeaua de distribuţie a energiei electrice stă să crape. Adevărul este că ar fi o minune ca aceşti bani, luaţi de PNL şi PSD cu japca de la toţi consumatorii de energie electrică, să ajungă în investiţii la dezvoltarea reţelei. Cel mai probabil, şi această creştere de tarif va ajunge tot în buzunarul statului – o nouă taxă, practic – şi va fi folosită tot pentru interesele de partid ale lui Ciucă şi Ciolacu”, a conchis Radu Miruţă.