USR, Forţa Dreptei şi PMP resping ideea comasării alegerilor

Alianţa Dreapta Unită, prin liderii USR, Forţa Dreptei şi PMP, resping ideea comasării alegerilor pentru că ar reprezenta „o crimă împotriva democraţiei româneşti” şi anunţă că cele trei formaţiuni politice vor avea candidaţi comuni la toate scrutinurile din anul 2024.

„Comasarea pe care o propun PNL şi PSD este o crimă împotriva democraţiei româneşti. Ceea ce doresc Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă este instaurarea partidului unic în România. Adevărata comasare de care vorbim este cea a PNL cu PSD. Astăzi vorbim, de fapt, despre dispariţia PNL şi naşterea partidului unic PSD – PNL. Alianţa Dreapta Unită se va opune acestui partid unic. Astăzi, vă anunţ oficial că Alianţa Dreapta Unită va avea candidaţi comuni la toate alegerile.

Avem un obiectiv crucial: nu îi vom lăsa să fure viitorul României. Ceea ce fac Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă este un furt. Se joacă cu democraţia românească, se joacă la masa verde, la bambilici, cu viitorul României încercând prin tot felul de mijloace nefireşti să păstreze o putere pe care românii nu vor să le-o mai dea”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă, miercuri, într-o conferinţă de presă comună a celor trei lideri ai Alianţei Dreapta Unită, desfăşurată la Parlament.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, i-a solicitat şefului statului, Klaus Iohannis, în numele Alianţei Dreapta Unită, să convoace pe 9 iunie, ziua alegerilor europarlamentare, un referendum privind eliminarea pensiilor speciale.

Citește și Lucian Judele a fost ales candidat al USR pentru funcţia de edil al Sectorului 3

„Este o întrebare care frământă societatea românească şi este bine ca românii să se pronunţe pe acest subiect. De aceea, vom formula şi o solicitare oficială prin care cerem preşedintelui să mai pună o urnă lângă cele pe care le va înghesui în aceeaşi secţie de vot, mutilând democraţia, cei de la PSD şi PNL prin comasarea pe care au pregătit-o. Pe lângă două alegeri, mai e loc şi de un referendum şi eu sunt convins că românii s-ar bucura să se poată pronunţa pe această temă care este de interes major”, a precizat Eugen Tomac.

La rândul său, liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a susţinut că oricine a votat vreodată PNL nu îl mai poate vota pentru că „votează PSD”.

„Aceste alegeri reprezintă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului PSD şi PNL şi românii au ocazia, prin alegeri, să dărâme acest guvern şi să voteze o adevărată moţiune de cenzură împotriva a două partide care au pierdut legătura cu realitatea şi care nu mai reprezintă demult poporul român”, a spus Orban.

Citește și Sondaj Avangarde: 53% dintre români sunt de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale

El a susţinut că modificarea datei alegerilor printr-o eventuală ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege este neconstituţională şi i-a cerut ministrului Justiţiei, liberala Alina Gorghiu, să nu avizeze un astfel de act normativ.

„În cazul în care ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, va aviza de legalitate şi de constituţionalitate un act normativ menit să comaseze alegerile, din punctul meu de vedere o va face pasibilă de o cercetare penală pentru comiterea unui şir de infracţiuni. (…) Noi vom apela la toate pârghiile constituţionale şi legale pe care le avem la dispoziţie pentru a împiedica acest plan antidemocratic, neconstituţional şi care este împotriva interesului general din societate. În cazul în care vor veni cu un proiect de lege, îl vom ataca la Curtea Constituţională, în cazul în care vor emite o ordonanţă de urgenţă vom sesiza Avocatul Poporului. (…) De asemenea, vom ataca în instanţă atât ordonanţa, cât şi hotărârea de guvern care va fi emisă pentru stabilirea datei alegerilor locale, la altă dată decât data la care este normal”, a anunţat Ludovic Orban.