UBB Cluj-Napoca a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că a creat o platformă de imagistică biomedicală, care ar fi cea mai avansată din România.

„UBBMed (School of Health) a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România şi una dintre cele mai avansate de la nivel internaţional. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a finalizat prima etapă a organizării Platformei INSPIRE, cea mai avansată unitate de imagistică biomedicală din Europa de Est şi una dintre cele mai avansate la nivel internaţional (InfoBioNano4Health & Biomedical Imagining – INSPIRE – https://inspire.research.ubbcluj.ro/). Platforma INSPIRE este una dintre unităţile de vârf care susţin noul program UBBMed din cadrul UBB School of Health (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health)”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de UBB.

Potrivit sursei citate, platforma INSPIRE este rezultatul unei colaborări mai vechi între două institute de referinţă ale UBB, şi anume Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată şi Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Ştiinţe, în proiecte majore de infrastructură (iniţial proiectul RICI, iar recent proiectul INSPIRE), la care s-au adăugat apoi şi alte proiecte specifice.

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţiei de calitate şi servicii inovative. Totodată, Platforma INSPIRE funcţionează în prezent în fază de testare – cu finalizarea pregătirii resursei umane şi training, inclusiv cu finisarea noii clădiri, se mai arată în comunicatul UBB.

Citește și Universitatea Politehnica din Bucureşti organizează simulare pentru admitere

De asemenea, Reţeaua Naţională RoMentalHealth, recent creată, va avea acces strategic pe Platforma INSPIRE.

Lansarea publică a Platformei INSPIRE va avea loc în perioada 20-24 mai 2024, cu participarea partenerilor strategici din SUA (cum ar fi Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging de la Harvard Medical School) şi din Europa (şcolile medicale din alianţa universitară EUTOPIA), precum şi a altor invitaţi/parteneri relevanţi, inclusiv Reprezentanţa EIT Health din România. De asemenea, au confirmat participarea autorităţi europene, naţionale şi locale.

„Aceasta este acum cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală între Polonia şi China (probabil chiar din Europa de Est) şi una dintre cele mai complexe la nivel internaţional. Dar elementul cheie este resursa umană, care, reunind cercetători de vârf din ţară şi din străinătate pe o astfel de infrastructură avansată, pune România pe harta cercetărilor biomedicale (…) Este un model de cum investiţiile majore trebuie făcute în zona unde există deja realizări anterioare serioase şi resursă umană de calitate, deoarece numai aşa putem pune competitiv România pe harta academică internaţională şi putem contribui la reducerea discrepanţelor dintre Estul şi Estul Europei”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB şi coordonator al Platformei BrainQ, citat în comunicat