Salvamont: Peste 8.000 de persoane – salvate pe parcursul anului trecut

Peste 8.000 de persoane au fost salvate, pe parcursul anului trecut, de către salvamontişti, aproximativ un sfert dintre acestea fiind transportate la spital, iar 100 de cazuri au fost predate serviciilor de medicină legală, anunţă, luni, Salvamont România.

Pe parcursul anului 2023, structurile Salvamont au fost solicitate să intervină la 6.548 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Salvamont.

În sezonul de iarnă au avut loc 4.272 intervenţii, dintre care 3.006 intervenţii s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, iar 1.211 acţiuni au avut loc în restul zonei montane.

Un număr de 284 persoane s-au prezentat la punctele de prim-ajutor medicale ale bazelor Salvamont, iar 63 intervenţii s-au derulat în afara zonei montane şi la care salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină cu mijloacele şi tehnicile lor specifice pentru soluţionarea cazurilor respective.

În sezonul de vară au avut loc 2.276 intervenţii, dintre care 2.124 intervenţii s-au derulat în zona montană. Un număr de 105 persoane s-au prezentat la cabinetele medicale Salvamont, iar 47 de intervenţii s-au derulat în afara zonei montane.

Citește și Florin Barbu: Pe consumatori îi sfătuiesc să caute produse româneşti

Din cele 8.026 de persoane salvate, un număr de 2.336 de cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de ambulanţă sau SMURD, 51 cazuri au fost transportate cu ambulanţele Salvamont la unităţile medicale sau până la locul de întâlnire cu ambulanţele SAJ sau SMURD, 179 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV. De asemenea, 100 de cazuri au fost predate serviciilor de medicină legală.

În anul 2023, salvamontiştii au desfăşurat 94 de acţiuni de căutare-salvare cu drone, 56 în zona montană şi 38 ca resursă de sprijin în afara zonei montane, 16 acţiuni de căutare – salvare cu scafandri din cadrul structurilor Salvamont-salvaspeo, patru acţiuni de căutare de persoane înecate cu un detector special bazat pe inteligenţă artificială şi două acţiuni de căutare cu drone subacvatice, echipamente unice în Romania, aflate în dotarea a două servicii Salvamont.

„Trebuie remarcat faptul că structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect şi îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale. De asemenea, au fost realizate peste 77.400 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană”, mai menţionează sursa citată.