Regizorul american Martin Scorsese, premiat la Berlinală cu Ursul de Aur onorific

Regizorul american Martin Scorsese a primit, marţi, la Festivalul de Film de la Berlin, Ursul de Aur onorific pentru întreaga carieră, scrie dpa.

Cu filmele sale, Scorsese şi-a dezvoltatîn ultima jumătate de secol o marcă înregistrată, a declarat pe scenă cineastul Wim Wenders despre regizorul în vârstă de 81 de ani. Scorsese a luptat întotdeauna pentru independenţa sa şi pentru ideile sale în artă.

Thrillerul „The Departed”, realizat de Scorsese în 2006, a fost proiectat după ceremonia de decernare a premiului. 

Scorsese este optimist în ceea ce priveşte viitorul filmului. „Nu cred că este pe moarte… Se transformă”, a spus el. „Vocea individuală se poate exprima pe TikTok sau într-un film de patru ore sau o miniserie de două ore […]. Nu cred că ar trebui să lăsăm tehnologia să ne sperie”, a afirmat cineastul.

În opinia lui Scorsese, festivaluri precum Berlinala sunt locul în care noi regizori pot fi descoperiţi.

El a vorbit despre efectul special pe care filmele îl pot avea asupra vieţilor individuale. 

„Poate un film pe care l-ai vedea o dată şi ţi l-ai aminti pentru tot restul vieţii are un efect despre felul în care te raportezi la viaţă”, a spus el. „Şi poate că, dacă vezi filmul 30 de ani mai târziu, filmul s-a schimbat. În realitate, filmul este acelaşi, dar tu te-ai schimbat”.

Printre cele mai importante filme ale lui Scorsese se numără „Taxi Driver”, „Shutter Island” şi „Gangs of New York”.

În septembrie, Scorsese, alături de numeroşi cineaşti, au criticat-o pe Claudia Roth, ministrul german al Culturii, într-o scrisoare deschisă după ce aceasta a anunţat o schimbare de conducere a Berlinalei.

La scurt timp după aceea, cei doi directori Mariette Rissenbeek şi Carlo Chatrian au anunţat premiul lui Scorsese.

Citește și ChatGPT a luat-o razna timp de câteva ore, răspunzând cu fraze fără cap şi coadă şi de neînţeles