Preşedintele CJ Suceava: Lucrările la Spitalul de Oncologie sunt la 55%

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, luni, că lucrările la Spitalul de Oncologie de la Suceava au ajuns la un stadiu de 55% şi a precizat că investiţia este de 10 milioane de euro. Proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul acestui an

“Suntem la Spitalul de Oncologie de la Suceava, de la Spitalul Clinic Judeţean, împreună cu managerul spitalului, Alexandru Calancea.  Am vrut să văd stadiul lucrărilor la această investiţie, o investiţie finanţată de Consiliul Judeţean Suceava, peste 10 milioane de euro. Stadiul astăzi este mulţumitor  – 55%.

Vedeţi în spatele nostru clădirea cu patru etaje. Trei dintre ele deja sunt aproape finalizate, compartimentate. Geamurile exterioare sunt puse. Se lucrează la hidroizolaţia acestei clădiri. Termenul este în luna noiembrie acest an”, a declarat Gheorghe Flutur, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat noua unitate va avea 80 de paturi pentru bolnavii de cancer.

“Vom avea o investiţie în premieră la Suceava de peste 80 de paturi pentru bolnavii oncologici, inclusiv e vorba şi de aparţinători care să poată fi cazaţi aici. Practic avem în vedere un complex întreg. Clădirea veche, pavilionul vechi, este prins într-un program pentru tratamentul cu izotopi şi screening, adică pentru cei care vor să-şi facă verificări din punct de vedere oncologic.

Citește și Stampe japoneze şi statui cu samurai, expuse în premieră naţională la Muzeul Brukenthal

Aici în dreapta noastră avem şi radioterapia, funcţionează, deja bolnavii oncologici nu mai trebuie să meargă la Târgu Mureş, la Cluj sau în alte zone, se pot programa aici. Şi sper că la sfârşitul acestui an să avem un spital modern aici la Suceava atât de necesar pentru cei care au boli oncologice. Firma de construcţie am văzut că respectă calendarul. I-am întrebat dacă sunt probleme, nu sunt probleme, au materialele, au tot ceea ce le trebuie să respecte graficul”, a explicat Gheorghe Flutur.

El s-a referit şi la alte investiţii în domeniul medical de la Suceava.

“E vorba de un proiect de anvelopare a spitalului nou din câte ştiu de peste 13 milioane de euro, izolare, schimbat, geamuri, uşi, tot ce înseamnă partea aceasta electrică, investiţie mare, de asemenea pentru combaterea nosocomialelor, la fel un proiect foarte mare finanţat, proiecte în curtea spitalului legat de depozite,  alte spaţii. (…)  Aştept de la Guvern actul normativ să ne aloce peste 100 de milioane de euro pentru Spitalul de Copii de la Suceava”, a afirmat Gheorghe Flutur.

La rândul său, directorul Spitalului Judeţean Suceava, Alexandru Calancea, a declarat că ritmul lucrărilor la Spitalul de Oncologie este unul bun.

Citește și Galați: Tehnologie pentru depistarea cancerului de piele prin metode non-invazive, la Spitalul de Boli Infecţioase

“Ritmul lucrărilor pe şantier este unul foarte bun din punctul meu de vedere. Ţinem aproape cu constructorul, ne vizităm şi în fiecare zi încercăm să remediem ceea ce trebuie astfel încât lucrările să meargă foarte bine. Finalizarea acestei investiţii este pentru noiembrie 2024. Din păcate este mai mult decât nevoie de acest pavilon de oncologie. Noi vom dubla aproape numărul de paturi pe care îl avem în momentul de faţă în pavilonul vechi, vom ajunge la aproximativ 80 de paturi în această nouă clădire”, a transmis directorul spitalului.

El a detaliat şi planurile legate de vechea clădire în care erau trataţi bolnavii de cancer.

“Clădirea veche deja este pregătită şi deja facem documentaţia necesară să o transformăm într-un centru de tratament cu radioizotopi şi sperăm să fim dintre primii din ţară pentru anul 2025 care vor avea acest tratament modern şi pentru cancerul de prostată. Nu există în România în momentul de faţă. Iar cealaltă parte a pavilonului Vechi să facem şi să dezvoltăm zona de screening, pentru că această boală nemiloasă, boala oncologică, cancerul este un flagel al anului 2024 la nivel mondial şi trebuie să fim pregătiţi şi să avem tot ceea ce ne trebuie pentru lupta cu acest duşman nemilos”, a precizat Alexandru Calancea.