Palestinienii care se adăpostesc în Rafah, îngroziţi de perspectiva unei ofensive terestre israeliene

Un medic palestinian din Rafah a declarat că oamenii sunt îngroziţi de perspectiva unei ofensive terestre israeliene în cel mai sudic oraş din Gaza, după o noapte în care au avut loc unele dintre cele mai grave atacuri aeriene pe care le-a experimentat de când a ajuns acolo, transmite BBC.

Într-o serie de mesaje trimise luni către BBC, doctorul Ahmed Abuibaid a descris atacurile aeriene ca fiind neîncetate şi peste tot. „Cea mai populară întrebare în mintea oamenilor este: unde ne putem duce?”, a spus el.

Săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat trupelor să se pregătească pentru extinderea operaţiunii sale terestre la Rafah.

Mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane de locuitori din Gaza este acum înghesuită în oraşul de la graniţa cu Egiptul, care găzduia doar 250.000 de persoane înainte de izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie.

Multe dintre persoanele strămutate trăiesc în adăposturi improvizate sau în corturi, în condiţii mizere, cu acces limitat la apă potabilă sau alimente. Şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a avertizat că un asalt asupra Rafah ar fi „terifiant, având în vedere perspectiva că un număr extrem de mare de civili, din nou, în principal copii şi femei, vor fi probabil ucişi şi răniţi”.

De asemenea, acesta a declarat că acest lucru ar putea însemna că ajutorul umanitar „slab” care ajunge în Gaza ar putea înceta, majoritatea livrărilor trecând în prezent prin punctul de trecere a frontierei Rafah, controlat de Egipt. Avertismentul său a fost lansat după critici neobişnuit de aspre din partea SUA săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden numind Israelul „un stat de război”.

Citește și Trump va retrage SUA din NATO dacă va câştiga alegerile, avertizează un fost consilier