Ioan Vasile Abrudan, reconfirmat ca rector al Universităţii Transilvania

Profesorul Ioan Vasile Abrudan a fost reales rector al Universităţii Transilvania din Braşov (UniTBv), el fiind reconfirmat pe această funcţie marţi, prin Ordin al Ministrului Educaţiei, a anunţat instituţia de învăţământ superior într-un comunicat de presă.

Prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan a fost reales rector al UniTBv cu votul a aproape 80% din totalul electorilor din universitatea braşoveană – cadre didactice pe perioadă nedeterminată şi reprezentanţi ai studenţilor, membri ai Senatului universitar şi ai consiliilor facultăţilor.

Astfel, Abrudan a obţinut 496 de voturi din cele 621 de voturi exprimate (79,87%), surclasându-i detaşat pe ceilalţi doi candidaţi – prof. dr. ing. ec. Tiberiu Foris, care a obţinut 55 de voturi, şi conf. dr. Florin Isaia, cotat cu 70 de voturi.

Acesta va fi cel de-al patrulea mandat al prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, care conduce universitatea braşoveană din 2012.

Ioan Vasile Abrudan este doctor în ştiinţe agricole şi silvice, obţinând titlul la Brunel University (Marea Britanie) şi este conducător de doctorat la UNITBV din 2007, respectiv la external PhD supervizier la Buckinghamshire New University din 2011.

Citește și Alba: Daniel Breaz, la al patrulea mandat de rector al Universității 1 decembrie

A fost implicat în echipe sau individual în implementarea a 68 de proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare, asistenţă tehnică sau educaţie, fiind membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, reprezentatul României în Grupul de experţi ad-hoc constituit de Comisia Europeană pentru implementarea iniţiativei „Universităţilor europene” şi dezvoltarea „Agendei de transformare a învăţământului superior”, Doctor Honoris Causa a 7 universităţi, din care 3 universităţi din străinătate.

Din 2013, deţine funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, a menţionat sursa citată.

Ioan Vasile Abrudan este unul dintre cei mai longevivi rectori din România, cu mai mult de două mandate. El a obţinut trei mandate pe baza vechii legi a Educaţiei, care permitea cel mult două, recurgând la existenţa unei prevederi legislative privind posibilitatea de a candida pentru a treia oară în cazul în care un rector s-a autosuspendat din funcţie pentru o perioadă de timp. Noua lege în domeniu prevede aceeaşi limitare, însă nu ia în calcul mandatele desfăşurate în trecut. De asemenea, noua reglementare legislativă a extins un mandat de rector de la 4 la 5 ani.