Donald Trump cere Curţii Supreme să intervină în chestiunea imunităţii sale

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut luni Curţii Supreme să suspende o hotărâre a unei instanţe inferioare potrivit căreia nu beneficiază de imunitate prezidenţială împotriva urmăririi penale pentru fapte petrecute când era încă preşedinte, relatează BBC şi Reuters.

Donald Trump a susţinut că dosarele în care este acuzat că vrut să anuleze rezultatul alegerilor din 2020 nu pot fi judecate pentru fapte despre care el susţine că intrau în atribuţiile sale de preşedinte.

Trei judecători de la o instanţă inferioară nu au fost de acord, hotărând săptămâna trecută că el poate fi urmărit penal ca orice alt cetăţean. Anticipând că Trump va face apel, aceştia îi dăduseră termen până luni pentru a depune o cerere de suspendare.

Trump, primul fost preşedinte care este urmărit penal, le-a cerut judecătorilor de la Curtea Supremă să suspende decizia Curţii de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul Districtului Columbia, care i-a respins cererea de imunitate. Astfel, data de 4 martie a procesului lui Trump la tribunalul federal din Washington pentru patru capete de acuzare formulate de procurorul special Jack Smith a fost amânată, fără a fi stabilită deocamdată o nouă dată.

Citește și Rusia a folosit pentru prima dată racheta hipersonică Zircon în Ucraina, spun experţii

Trump este favorit la nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe preşedintele democrat Joe Biden la alegerile americane din 5 noiembrie. Biden l-a învins pe Trump în 2020.

Trei dintre cei nouă judecători de la Curtea Supremă au fost numiţi de Trump, cimentând o majoritate conservatoare de 6-3 în cadrul celui mai înalt organism judiciar american.

Acuzaţiile aduse de Smith în august 2023 au venit în cadrul unuia dintre cele patru procese penale aflate acum în curs de soluţionare împotriva lui Trump, inclusiv un altul la o instanţă din statul Georgia, care implică, de asemenea, eforturile sale de a anula înfrângerea electorală din 2020.

Judecătoarea districtuală americană Tanya Chutkan, care prezidează cazul intentat de Smith, a respins în decembrie cererea de imunitate a lui Trump, hotărând că foştii preşedinţi „nu se bucură de condiţii speciale privind răspunderea lor penală federală”.

După ce Trump a făcut apel, la 6 februarie, Circuitul D.C. a respins, de asemenea, cererea de imunitate a lui Trump, ceea ce l-a determinat pe acesta să ceară ajutor la Curtea Supremă.