Divulgarea numărului unui jurnalist de către președintele Mexicului stârnește controverse și anchete

Un organism însărcinat cu protecţia datelor în Mexic a deschis o anchetă, după ce preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a dezvăluit în mod public numărul de telefon al unui jurnalist de la cotidianul american The New York Times (NYT), pentru a se plânge de o anchetă care leagă anturajul său de traficul de droguri, relatează AFP.

În cursul conferinţei sale de presă obişnuite, transmisă în direct la televiziune, Andres Manuel Lopez Obrador a citit joi întrebările prin care ziarul american îi solicita o reacţie cu privire la aceste dezvălurii, divulgând în trecere numărul de telefon al jurnalistului.

Institutul naţional mexican al transparenţei, accesului la informaţii şi protecţia datelor personale (INAI) a anunţat ulterior, într-un comunicat, că a deschis o anchetă pentru a stabili dacă divulgarea numărului de telefon constituie o ”încălcare a principiilor şi obligaţiilor stabilite” de legea mexicană cu privire la protecţia datelor.

The New York Times a denunţat pe X o ”tactică îngrijorătoare şi inacceptabilă din partea unui lider mondial, într-un moment în care ameninţările la adresa jurnaliştilor sunt în creştere”.

Ea pune echipa ziarului american ”în pericol într-una dintre cele mai periculoase ţări pentru presă”, comentează reprezentantul în Mexic al Comitetului Protecţiei Jurnaliştilor (CPJ), Jan-Albert Hootsen.

Citește și Vladimir Putin, surprins de lipsa unor „întrebări tăioase” în interviul cu Tucker Carlson

NYT a publicat joi această anchetă de presă, în spaniolă şi engleză.

Potrivit ziarului, o anchetă a unor funcţionari americani a condus la descoperirea unor ”posibile legături între operatori puternici ai unor carteluri şi funcţionari şi consilieri” apropiaţi preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Ziarul dezvăluie că un apropiat al preşedintelui s-a întâlnit cu Ismael Zambada – unul dintre capii cartelului Sinaloa -, înainte de victoria lui Andres Manuel Lopez Obrador în algerile din 2018.

”Statele Unite nu au deschis niciodată o anchetă oficială împotriva lui Lopez Obrador, iar funcţionarii însărcinaţi cu ancheta au arhivat-o”, dezvăluie NYT.

Preşedintele mexican a catalogat aceste acuzaţii drept ”calomnii” şi a cerut explicaţii preşedinţiei Staelor Unite.

La sfârşitul lui ianuarie, Tim Golden – laureat în două rânduri cu Premiul Pulitzer – a publicat o anchetă de presă pe site-ul ProPublica, în care dezvăluia că cartelul Sinaloa a plătit două milioane de dolari în prima dintre cele trei campanii ale lui Andres Manuel Lopez Obrador, în 2006.

Preşedintele mexican a denunţat ”practici imorale” şi ”calomnii” şi şi-a acuzat adversarii politici că se află la priginea acestora, cu câteva zile înainte de lansarea campaniei oficiale în vederea alegerilor prezidenţiale, prevăzute la 2 iunie.

Candidata Partidului Morena (la putere) Claudia Sheinbaum este principala favorită.

La 26 ianuarie, un expert în securitate cibernetică a denunţat divulgarea în mexic a informaţiilor personale a peste 300 de jurnalişti provenind dintr-o bază de date a preşedinţiei mexicane, provocând îngrijorări în rândul apărătorilor presei.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a promis o anchetă şi şi-a acuzat, ca de obicei, adversarii de faptul că vor să poarte un ”război murdar” cu câteva luni înainte de alageri.