Cosmonautul Oleg Kononeko a doborât recordul pentru cea mai îndelungată perioadă cumulativă în spaţiu

Cosmonautul rus Oleg Kononenko a doborât recent recordul cumulativ pentru cele mai multe zile petrecute în spaţiu, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), cu 6 luni înainte de a-şi termina actuala misiune la bordul avanpostului spaţial, conform unui material publicat miercuri de Live Science.

La 4 februarie, cosmonautul în vârstă de 59 de ani a doborât recordul de timp petrecut în spaţiu stabilit la 878 de zile, 11 ore, 29 de minute şi 48 de secunde de colegul său, cosmonautul Ghenadi Padalka, conform unui anunţ al agenţiei ruse TASS.

Oleg Kononenko se află în cea de-a 5-a misiune la bordul ISS. Prima sa misiune s-a desfăşurat în 2008. El şi-a început misiunea actuală la 15 septembrie 2023 şi urmează să rămână la bordul staţiei orbitale până la data de 23 septembrie a.c.. Până la încheierea acestei misiuni el va ajunge la borna de 1.110 zile petrecute în spaţiu, conform site-ului Space.com.

„Eu zbor în spaţiu pentru a-mi urma pasiunea, nu pentru a doborî recorduri”, a declarat veteranul cosmonaut pentru TASS.

Deocamdată nu se ştie dacă aceasta va fi şi ultima misiune în spaţiu pentru Kononeko. El a declarat însă pentru TASS că „a devenit din ce în ce mai complicat să fi cosmonaut”, iar pregătirea misiunilor „nu a devenit mai uşoară odată cu trecerea timpului”.

Citește și Tucker Carlson alimentează speculaţiile că ar putea fi primul jurnalist occidental care stă de vorbă Putin

Perioada record petrecută de Oleg Kononeko la bordul ISS îi ajută pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre efectele pe care viaţa în spaţiu le are asupra organismului uman – degenerare musculară, pierdere a densităţii osoase, scăderea acuităţii vizuale şi pierderi de echilibru, printre altele.

Recordul lui Kononeko va rămâne probabil valabil pentru o lungă perioadă de timp în contextul în care următorii 10 astronauţi care au petrecut mult timp pe orbită (dintre care 9 sunt de asemenea ruşi) sunt fie pensionaţi, fie decedaţi. Rusia domină această listă pentru că agenţia sa spaţială, Roskosmos, le permite cosmonauţilor să petreacă perioade mai lungi în spaţiu decât colegii lor americani de la NASA.

Următorul cosmonaut activ din acest clasament este Serghei Prokopiev, care se află pe locul 12 cu 567 zile neconsecutive petrecute în spaţiu.

Singurul astronaut american din primii 10 de pe această listă este Peggy Whitson, care ocupă locul 9 cu 675 de zile neconsecutive petrecute în spaţiu, în cadrul a 4 misiuni pe ISS.

Recordul pentru cea mai îndelungată perioadă continuă petrecută în spaţiu este deţinut tot de un rus, Valeri Poliakov, care s-a aflat timp de 437 de zile consecutive la bordul fostei staţii spaţiale ruse Mir, între 1994 şi 1995.