Clădirea CJ Sălaj, iluminată în roşu pentru a marca Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112

Clădirea Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj este iluminată în culoarea roşie, sâmbătă şi duminică seara, pentru a marca Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112 precum şi împlinirea a 20 de ani de la operaţionalizarea, în România, a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, administrat de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

„Consiliul Judeţean Sălaj se alătură, astfel, eforturilor de sensibilizare a opiniei publice şi atragere a atenţiei cetăţilor asupra apelării responsabile a numărului unic 112, în vederea reducerii apelurilor non-urgenţe. (…) În acest context, este esenţial ca populaţia să conştientizeze că orice apel la 112 care nu este o urgenţă înseamnă secunde preţioase care se pierd în defavoarea unor urgenţe reale.”, se arată, sâmbătă, pe contul de Facebook al administraţiei judeţene.

Potrivit sursei citate, în 2023, operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au răspuns, la nivel naţional, la peste 10,4 milioane de apeluri la numărul de urgenţă 112, dintre care 53,82% au fost urgenţe reale, iar 46,18% au reprezentat non-urgenţe, pentru care nu era necesară intervenţia agenţiilor specializate – Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

Citește și Mihai Tudose critică actuala Comisie Europeană

La nivel judeţean, în anul 2023 prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, au fost atribuite Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj un număr de 14.680 apeluri de urgenţă.

„Oriunde în UE, oricine poate ajunge uşor şi rapid la serviciile de urgenţă prin intermediul unui număr – 112. Datorită normelor UE, numărul european unic pentru apeluri de urgenţă – 112 – va fi mai eficace şi mai eficient atunci când oamenii solicită asistenţă în caz de urgenţă. Obiectivul nostru este de a asigura aplicarea consecventă a celor mai recente tehnologii care pot îmbunătăţi considerabil comunicaţiile şi pot proteja siguranţa şi securitatea cetăţenilor”, precizează Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, sâmbătă, într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.