China a inagurat o staţie de cercetare în Antarctica

China a inaugurat miercuri o staţie de cercetare ştiinţifică în Marea Ross, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua, demarând pentru prima dată operaţiunile într-un avanpost situat într-o zonă a Antarcticii situată la sud de Australia şi Noua Zeelandă, informează Reuters.

Semănând cu un crucifix, precum constelaţia Crux sau Crucea Sudului, staţia Qinling va fi dotată cu personal pe tot parcursul anului, iar în lunile de vară va putea găzdui până la 80 de persoane, a declarat anterior presa oficială chineză.

Construită pe coasta stâncoasă a Inexpressible Island din Marea Ross acoperită de gheţuri, staţia Qinling se află, de asemenea, în apropierea staţiei americane McMurdo, locuită permanent.

China deţinea deja patru staţii de cercetare în alte zone ale Antarcticii, pe care le-a construit între 1985 şi 2014 – Zhongshan, Taishan, Kunlun şi Marele Zid -, două dintre acestea fiind staţii locuite pe durata întregului an, aşa cum va fi şi Qinling.

Construcţia staţiei Qinling a început în 2018, dar inaugurarea ei a fost amânată din cauza epidemiei de COVID-19. În noiembrie 2023, China a trimis la faţa locului cea mai mare flotă antarctică a sa, cu peste 460 de persoane, pentru a ajuta la finalizarea staţiei.

Citește și Cosmonautul Oleg Kononeko a doborât recordul pentru cea mai îndelungată perioadă cumulativă în spaţiu

Specialiştii occidentali se aşteaptă ca noua bază chineză să includă un observator cu o staţie la sol prin satelit, iar acesta ar fi bine situat pentru a colecta informaţii despre semnalele de telecomunicaţii transmise deasupra Australiei şi Noii Zeelande, a anunţat Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) într-un raport din aprilie.

Fotografiile iniţiale ale bazei chineze nu au arătat deocamdată prezenţa unei staţii la sol prin satelit.

În aprilie, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că îngrijorările ţărilor occidentale, inclusiv ale Australiei, potrivit cărora China ar putea folosi staţia pentru supraveghere sunt inutile şi că staţia Qinling a fost construită pentru a contribui la dezvoltarea paşnică a regiunii în care se află Polul Sud al Pământului.

Preşedintele Xi Jinping a lăudat miercuri deschiderea acestei staţii şi i-a îndemnat pe lucrătorii ei să „cunoască, să protejeze şi să utilizeze mai bine regiunea polară” alături de comunitatea internaţională, a relatat agenţia de presă Xinhua.