CEO-ul OpenAI vrea investiţii de mii de miliarde de dolari pentru a reforma industria globală a semiconductoarelor

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, doreşte investiţii de mii de miliarde de dolari pentru a reforma industria globală a semiconductorilor, a informat publicaţia The Wall Street Journal, citată de Reuters.

Altman a vorbit de mult timp despre problema cererii şi ofertei de cipuri AI – mulţi giganţi AI le doresc, dar nu sunt suficiente – şi că limitează dezvoltarea OpenAI.

El are în vedere un proiect care ar creşte capacitatea globală de construire a cipurilor, potrivit The Wall Street Journal, şi se pare că este în discuţii cu diferiţi investitori, inclusiv cu guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Altman ar putea avea nevoie să strângă între 5 şi 7 mii de miliarde de dolari pentru acest demers, potrivit unei surse citată de The Wall Street Journal.

CNBC nu a putut confirma suma. OpenAI nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Miercuri, Altman a postat pe platforma X că OpenAI consideră că ”lumea are nevoie de mai multă infrastructură de AI – capacitate fabuloasă, energie, centre de date etc. – decât oamenii plănuiesc să construiască în prezent”.

El a adăugat că ”construirea unei infrastructuri de AI la scară masivă şi a unui lanţ de aprovizionare rezistent este crucială pentru competitivitatea economică” şi că OpenAI va încerca să ajute.

Ştirea vine după unele controverse legate de unele dintre eforturile şi investiţiile anterioare ale lui Altman în semiconductori.

Chiar înainte de scurta înlăturare a lui Altman din funcţia de CEO al OpenAI, se pare că el căuta miliarde pentru o nouă companie de cipuri, care nu a fost încă formată, cu numele de cod ”Tigris”, care să concureze în cele din urmă cu Nvidia, el călătorind în Orientul Mijlociu pentru a strânge bani de la investitori.

Citește și Acţiunile Nissan Motor au scăzut vineri cu 12%, cel mai mult în peste două decenii

În 2018, Altman a investit personal într-un startup de cipuri pentru AI numit Rain Neuromorphics, cu sediul lângă sediul OpenAI din San Francisco, iar în 2019 OpenAI a semnat o scrisoare de intenţie de a cheltui 51 de milioane de dolari pe cipurile Rain.

În decembrie, SUA au obligat o firmă de capital de risc susţinută de Saudi Aramco să-şi vândă acţiunile la Rain.

Nvidia a fost marele generator de bani în timpul boomului inteligenţei artificiale generative de anul trecut, capitala sa de piaţă triplându-se în 2023.

Unităţile de procesare grafică ale companiei, sau GPU-urile, alimentează modelele de limbaj mari create de OpenAI, Alphabet, Meta şi o serie în creştere de startupuri puternic finanţate, toate luptându-se pentru o parte din plăcinta AI generativă.

Nvidia controlează în prezent aproximativ 80% din această piaţă de cipuri AI, cu o capitalizare actuală de aproximativ 1.720 miliarde de dolari, nu departe de a depăşi giganţii tehnologici precum Amazon şi Alphabet în capitalizarea pieţei. Altman probabil încearcă să schimbe asta.

În noiembrie 2022, când s-a lansat ChatGPT de la OpenAI, compania avea un număr limitat de GPU şi capacitate şi se considera în mare parte o companie care construieşte instrumente pentru dezvoltatori şi afaceri, a declarat directorul operaţional al OpenAI Brad Lightcap pentru CNBC, în noiembrie anul trecut.