Americanii vor să trimită un modul de asolizare spre Lună de Sfântul Valentin

Două companii americane vor încerca să trimită un modul de asolizare spre Lună în data de 14 februarie, de Sfântul Valentin, a anunţat miercuri NASA, la o lună după eşecul unei prime misiuni private de acest tip, informează AFP.

Viitoarea misiune va fi îndeplinită de un modul de alunizare construit de compania Intuitive Machines, cu sediul în oraşul Houston din statul Texas, ce va fi fixat în partea superioară a unei rachete a companiei SpaceX.

Precedenta tentativă de acest tip, ce a avut loc în ianuarie, a vizat un modul de alunizare al companiei Astrobotic, lansat în spaţiu de o rachetă Vulcan Centaur construită de ULA, un joint-venture înfiinţat de Boeing şi Lockheed Martin.

Din cauza unei scurgeri de carburant în timpul zborului, dispozitivul nu a reuşit să ajungă pe Lună şi a fost dezintegrat în mod deliberat în momentul reintrării sale în atmosfera terestră.

Noua lansare a fost programată de compania SpaceX pe 14 februarie la ora locală 00:57 (05:57 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Modul de alunizare construit de Intuitive Machines, denumit Nova-C, ar urma să se plaseze apoi pe suprafaţa Lunii în data de 22 februarie, în apropiere de polul sudic al satelitului natural al Pământului.

Dacă misiunea companiilor Intuitive Machines şi SpaceX va avea succes, aceasta va fi prima asolizare a unui dispozitiv american pe Lună de la încheierea programului Apollo, în urmă cu peste 50 de ani, şi, de asemenea, prima asolizare pe suprafaţa lunară ce ar fi reuşită de o companie privată.

Modulul de asolizare Nova-V va transporta spre Lună instrumente ştiinţifice dezvoltate de NASA, care a semnat un contract de peste 100 de milioane de dolari cu compania Intuitive Machines.

Citește și Una dintre cele mai violente explozii solare din ultimii ani a avut loc vineri

Aceste instrumente ar trebui să le permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine mediul de pe Lună, pentru a ajuta agenţia spaţială americană să pregătească revenirea astronauţilor din Statele Unite pe satelitul natural al Terrei, un obiectiv pe care NASA intenţionează să îl atingă prin programul său spaţial Artemis.

Modulul Nova-C va transporta în spaţiu, de asemenea, sculpturi colorate realizate de artistul contemporan Jeff Koons.

Asolizarea pe Lună este o operaţiune deosebit de complexă din cauza absenţei atmosferei, ceea ce înseamnă că nu pot fi utilizate paraşute şi că un vehicul spaţial trebuie să îşi folosească propulsoarele pentru a efectua o coborâre controlată.

Înaintea eşecului suferit în ianuarie de misiunea companiei Astrobotic, alte două tentative aparţinând unor companii private – din Israel şi din Japonia – s-au încheiat prin prăbuşiri ale acelor vehicule pe Lună în 2019, respectiv în 2023.

Un mic vehicul spaţial japonez, denumit SLIM, a reuşit totuşi să se plaseze la sfârşitul lunii ianuarie pe Lună, însă nu a putut să îşi utilizeze panourile solare imediat după alunizare, aşa cum era prevăzut.