Adriean Videanu şi Ioan Niculae, achitaţi definitiv în Dosarul Romgaz

Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru Adriean Videanu au fost achitaţi definitiv miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în Dosarul Romgaz.

”Cu majoritate, respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T., inculpaţii Videanu Adriean, Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A. şi partea civilă S.N.G.N. Romgaz S.A. împotriva sentinţei nr. 588 din data de 19 decembrie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1692/1/2017, privind şi pe intimaţii inculpaţi Mirea Marin, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar – decedat, Toth Francisc, Stancu Lucian Adrian, Veza Marius Leonte şi Ionaşcu Lucia.

În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. vor rămâne în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Videanu Adriean, Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A. şi partea civilă S.N.G.N. Romgaz S.A. la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţii intimaţi inculpaţi Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A., precum şi pentru intimaţii inculpaţi Mirea Marin, Toth Francisc şi Ionaşcu Lucia, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 340 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta instanţei.

Citește și Crin Antonescu: PNL poate produce un candidat câştigător la preşedinţia României

Într-o opinie separată, se apreciază ca fiind fondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T., şi de partea civilă SNGN ROMGAZ S.A., în privinţa inculpaţilor Niculae Ioan, Mirea Marin, Videanu Adriean, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Toth Francisc, Stancu Lucian Adrian, Veza Marius Leonte şi SC INTERAGRO SA nefiind incidentă ipoteza prevăzută de art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală, sub aspectul infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, impunându-se soluţia de încetare a procesului penal, conform prevederilor art. 396 alin. (8) din Codul de procedură penală, iar în ce priveşte latura civilă, dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală şi analiza particularităţilor cauzei în latura penală conduc la concluzia că fiind îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, se impunea admiterea acţiunii civile şi obligarea inculpaţilor în solidar în limitele prejudiciului dovedit.

”De asemenea, consider că în apelul Ministerului Public se impunea şi dispunerea unei soluţii de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de grup infracţional organizat faţă de inculpaţii Niculae Ioan, Mirea Marin, Videanu Adriean, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel şi Apan Ioana”, se arată în opinia separată.

Citește și Un preot rus a fost arestat după ce a anunțat că va ține o slujbă în memoria lui Navalnîi 

În decembrie 2022, ICCJ i-a achitat pe inculpaţii din dosar, însă decizia a fost contestată de DIICOT.

””Achită pe inculpatul Niculae Ioan pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, (…) achită pe acelaşi inculpat pentru complicitate la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (55 acte materiale), (…) achită pe inculpatul Videanu Adriean (…..) pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, achită pe acelaşi inculpat pentru participaţie improprie la complicitate la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (3 acte materiale)”, se arată în minuta instanţei, din 19 decembrie 2022.

Omul de afaceri Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro S.A., şi fostul ministru al Economiei Adriean Videan, alături de alte nouă persoane, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT în 9 iunie 2017,  în dosarul „Romgaz-Interagro”, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare.