Administratorii a două societăţi comerciale, reţinuţi de procurorii DNA  

Administratorii a două societăţi comerciale au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care dare de mită, trafic de influenţă şi deturnare a licitaţiilor publice. În acest dosar sunt cercetaţi şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari.

Reprezentanţii DNA au anunţat vineri, că procurorii au început urmărirea penală şi au reţinut pentru 24 de ore doi administratori de societăţi comerciale.

Primul administrator este anchetat pentru comiterea a două infracţiuni de dare de mită, o infracţiune de cumpărare de influenţă şi o infracţiune de deturnare a licitaţiilor publice, iar cel de-al doilea, pentru dare de mită şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată.

Procurorii au precizat că primul administrator al societăţii comerciale este acuzat de comiterea mai multor fapte. 

Astfel, i-ar fi dat celuilalt administrator în numerar sau prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operaţiuni economice simulate, în valoare totală de 514.375 lei, în legătură cu influenţa pe care ar fi pretins că o are asupra conducerii a două societăţi cu capital majoritar de stat.

Citește și Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, achitat în dosarul DNA

De asemenea, primul administrator mai este acuzat că ar fi dat în mod direct, suma totală de 10.000 de euro inculpatului Adrian Dorin Ecobescu, director al Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD), punct de lucru al SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

“În contextul iniţierii la data de 07.07.2023 de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă, ar fi realizat în data de 17.08.2023 o înţelegere asupra preţului ofertelor cu un alt suspect, în calitate de director sucursală şi împuternicit al unei alte societăţi comerciale, în scopul de a denatura preţul de adjudecare a contractului de servicii. Această înţelegere ar fi avut drept consecinţă atât câştigarea licitaţiei la data de 25.08.2023, în condiţii neconcurenţiale, de către firma administrată de inculpat, cât şi afectarea preţului de adjudecare a contractului, în dauna societăţii comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698,06 lei fără TVA, reprezentând diferenţa de valoare”, au mai transmis procurorii.

O altă faptă pentru care este cercetat primul administrator se referă la instigarea unui alt suspect, în data de 20 decembrie 2023, în judeţul Gorj şi ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Citește și Preotul Petrică Leaşcu, audiat la DNA în dosarul în care IPS Teodosie e inculpat pentru cumpărare de influenţă

De asemenea, cel de-al doilea administrator de societate comercială este anchetat pentru că ar fi promis, în data de 1 septembrie 2023, preşedintelui Directoratului unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat: un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitaţie publică fraudată; un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit prin achiziţie directă, şi ar fi dat, în legătură cu aceste promisiuni, funcţionarului public suma totală de 45.000 lei şi 12.000 euro, în 5 tranşe, până la data de 21 ianuarie 2024.

“În data de 12.06.2023 ar fi pretins de la persoana fizică de la pct. 1 un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăţi cu capital majoritar de stat, lăsându-l pe acesta să creadă că are influenţă pe lângă conducerea acestora şi ar fi primit în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operaţiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei”, a mai precizat sursa citată. 

Citește și Bărbat de 60 de ani, trimis în judecată după ce şi-a agresat fosta parteneră şi apoi a violat-o

Procurorii au adăugat că în acelaşi dosar a început urmărirea penală şi a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Adrian Dorin Ecobescu şi Iosif Chircă pentru săvârşirea a câte unei infracţiuni de luare de mită corelative celor două infracţiuni de dare de mită săvârşite de administratorul primei societăţi comerciale. 

Pe perioada controlului judiciar este interzis ca cei doi să exercite funcţia în legătură cu care au săvârşit faptele.

De asemenea, procurorii anticorupţie au instituit măsuri asiguratorii asupra a patru imobile aparţinând lui Iosif Chircă şi primului administrator, respectiv asupra conturilor bancare ale lui Adrian Dorin Ecobescu şi celui de-al doilea administrator. 

În dosar sunt făcute cercetări şi faţă de alte şase persoane care au acţionat în calitate de complici sau instigatori.

Cei doi administratori urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.